18 Eylül 2010 Cumartesi

Ahmet Kaya nın kürtçe klibi Kervan

TRT'den beklerken, NTV yaptı! Yasaklı Kürtçe klip yayınlandı!


Can Dündar'ın hazırlayıp sunduğu "Neden" programında dün gece Ahmet Kaya'nın Kürtçe şarkısına çektiği klip ilk kez yayınlandı!

Ahmet Kaya'nın hayatına mal olan ve daha önce hiç yayınlanmayan klip ilk kez Türk televizyonlarında yayınlandı. NTV'de yayınlanan Can Dündar'ın sunduğu "Neden" programında TRT'nin Kürtçe yayını tartışıldı.

Programda, Kürtçe klip çekeceğini söylediği için saldırıya uğrayarak Paris'e kaçmak zorunda kalan ve burada hayatını kaybeden Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya da katıldı.


AHMET KAYA'NIN KÜRTÇE KLİBİ İLK KEZ EKRANDA

Ahmet Kaya'nın uğruna bunları yaşadığı Kürtçe şarkısı bugüne kadar hiçbir yerde yayınlanmadı. Kaya'nın ölümünden sonra 2001 yılında yayınlanan 'Hoşçakal gözüm' isimli albümde yer alan Karwan (Kervan) isimli şarkının video klibi ilk kez dün akşam NTV ekranlarında yayınlandı.



Can Dündar klip sonrası Gülten Kaya'ya duygularını sordu. Gülten Kaya Can Dündar'ın sorusunu şöyle yanıtladı;

"Ahmet'i sevenler açısından, dinleyenler, ondan hiç ayrılmayanlar, şarkılardan hiç ayrılmayanlar açısından güzel bir duygu. Onlar adına seviniyorum ama kişisel olarak bana sorarsanız artık hiçbir şey hissetmiyorum, yani sevinç hissedemiyorum ne yazık ki. Çünkü karşılığı çok ağır oldu bizim açımızdan.

Eğer bu video klip 9 yıl önce ya da 10 yıl kadar önce bu ekranlarda ve diğer tüm ekranlarda Ahmet Kaya'yı sevenler, sevmeyenler bu ülkenin diğer tüm renkleri onlarla paylaşılabilmiş olsaydı bütün bu ağır süreçlerden belki geçmemiş olacaktık kendi adımıza ama büyük olarak ülke fotoğrafına baktığınızda yine orada da aynı sebep sonuç ilişkisini görmek mümkün.

Yani Muhsin çocukluğunda kürtçe konuştuğu için dayak yemeseydi, Metiner tüm bu anlattıklarını yaşamasaydı ya da benim annem Elazığ'da bir sünni mahallesinde bir alevi anne olarak gece yarıları kalkıp sahurda ışığı açıp oturmak zorunda kalmasaydı şimdilerde çok konuşulan o mahalle baskısını biz bu yaşlarımıza kadar çok az yaşamış olsaydık, keşke ama keşkeler de bizi hiçbir yere taşımıyor elbette.

Şunun anlaşılması lazım bu ülkede; yıllarca söyledik ama bir kere daha söylemek gerekiyor. Sanat tüm alanlarıyla söylüyorum edebiyat, heykel, resim, şarkılar bir ülkedeki tüm kültürleri aslında birleştiren zeminlerdir ve alanlardır. Sanattan korkulmamalı, özgür bırakılmalı. Yani üzerine kıyamet kopartılan şarkının işte siz yayınlıyorsunuz bir hasret şarkısı olduğu çıktı ortaya. Anneye babaya söyleyin ve uzaktaki sevgiliye, bir gün mutlaka döneceğim diyor. Belki de bunu öngörerek, hissederek okudu bilemiyorum. Çünkü sanatçılarda da öngörü siyasetçilerden daha gelişkindir aslında ama ne yazık ki şarkıda geçen sözler gerçek hayatta bizim için artık geçerli olamayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder